Batı’da Din Sosyolojisi Teori ve Yöntem Analizleri
Dünyamızdaki farklı kültürler için en belirleyici aktörlerden birisi şüphesiz ki dindir. Din, toplum şartlarının oluşmasında ve toplum düşüncesinde, bireyin sosyal hayattaki rolünün ne olduğu sorusuna cevap ararken başvurduğu en önemli referans kaynaklarından birini teşkil eder.
Din çok boyutlu bir yapıya sahip olduğundan, birçok sosyal bilim araştırmaları dini konu edinmiştir. Bu bilim dallarından özellikle din sosyolojisi, din ile toplum arasındaki ilişkiyi, diğer bir ifade ile dinin toplumu toplumun dini karşılıklı olarak nasıl etkilediği konusunu araştırmaya en fazla ilgi duyan bilim dalı olmuştur.
Elinizdeki kitap bir din sosyoloğunun nasıl çalışması gerektiğine ait özel fikirleri yansıtmayı amaçlayan bir çalışma olmaktan ziyade, din sosyolojisinin genel çalışma ilkelerini, Batı dünyasında bu sahada iz bırakmış önemli sosyologların fikirlerini; İngilizce, Almanca, Danca, İsveççe ve Norveççe kaynakları referans alarak tahlil etmeyi hedeflemiştir. Yer yer Türkiye’de bu alanda çalışan sosyologların çalışmalarından da yararlanılmıştır. Bu kitap, din sosyolojisi araştırma sonuçlarını irdeleyen bir çalışma değil; din sosyolojisinin temel problemlerini tartışmayı amaçlayan bir incelemedir.